Mer om whisky:

Whiskyns historia

Karta över Storbrittanien

Troligast är det till Asien som whiskyns ursprung kan härledas. Det var där som destilleringskonsten kom till ca 800 före kristus. Den tidiga destillationen användes till att framställa en enkel parfym.

Hur denna ädla konst färdats mot de brittiska öarna är okänt. Men säkert är det dock att kelternas förfäder praktiserade destillering och att de kallade sin dryck för "uisge beatha", uttalas [ishke ba'ha]. Vilket betyder livets vatten på gaeliska. Själva ordet whisky kan härledas från det gaeliska ordet "uisge".

Fram till att munkarna missionerade i världen hann araberna med att förädla destilleringskonsten ytterligare. Sannolikt introducerades destillering på Irland av munken St. Patrick redan på 400-talet. Det spred sig sedan till Skottland runt 700-talet. De första destillerierna fanns i munkkloster och destillatet användes främst för medicinska syften. Munkarna tillverkade och drack mycket öl, gissningsvis hamnade denna öl i en panna och en starkare dryck uppstod.

Whiskyetikett1494 är en milstolpe i whiskyhistorien. Det var då som munken John Cor köpte några hundra kilo malt ur det kungliga förrådet för att tillverka en "aqua vitae". Detta är den äldsta nedtecknade beviset på whiskytillverkning. Maltwhiskydestillering var främst en lokal företeelse och ämnad att tillfredställa husbehovet ända fram till 1820-talet, då whisky började produceras även för vidare försäljning. Men tillverkningen av whisky började bli beskattad redan 1644.

Själva whiskysmaken var helt annorlunda för femhundra år sedan än vad den är i dag. Whiskyn var då yngre och hade en betydligt brutalare och råare smak jämfört med dagens whisky. Det var först i slutet av 1700-talet som man upptäckte att whiskyns smak kan förbättras om den får mogna några år i ekfat. Denna upptäckt var en ren tillfällighet då ett bortglömt whiskyfat hade återfunnits efter flera års glömska. Man trodde då att whiskyn hade blivit dålig, men det var den absolut inte! Whiskysmaken hade blivit rundare och fylligare. De skotska och engelska parlamenten slounionsfördraget 1707 (Union of gs ihop genom the crowns). 1713 beslutades att maltskatten, som redan gällde i England, även skulle börja gälla i Skottland.

WhiskytunnorDetta blev början till lönnbränneriernas och smugglarnas gyllene era. Framförallt gällde detta i högländerna där det var lätt att gömma sig. I början av 1800-talet tillverkades mer än hälften av all skotsk whisky illegalt. På 1820-talet reviderades maltskatten med betydande lättnader för whiskydestillerarna som följd. Det utbredda illegala lönnbränneriet och smugglandet minskade genast i omfattning.

DestilleringsapparatÅr 1831 uppfann irländaren Aeneas Coffey kolonndestilleringsapparaten. Apparaten godkändes och patenterades 1832. Med denna nya destilleringsteknik gick det att tillverka whisky i en kontinuerlig process till ett mycket lägre pris än tidigare. Det gick att använda både mältat och omältat korn tillsammans med andra sädesslag.

Destilleringsapparaten kunde producera stora mängder jämfört med de traditionella kopparpannorna. Resultatet blev tämligen smaklöst. Det problemet löstes genom att blanda resultatet från denna nya destilleringsapparat med whisky som tillverkats på traditionellt vis med kopparpannor. Denna whiskytyp introducerades av Andrew Usher i Edinburgh 1860 och kallades för blended. Det blev genast en stor succé och därmed började whiskyn på allvar erövra också den övriga världen.

Lagavulin 16 yearsUngefär samtidigt som lanseringen av blended whisky landsteg den amerikanska bladlusen i Frankrike och förstörde på några tiotal år hela den franska vinproduktionen. Utan vin blir det ingen konjak, som på den tiden var etablissemangets dryck. När konkurrensen i stort sett var utraderad blev det fritt fram för den skotska whiskyn att erövra övriga världen, vilket de också lyckades med. Irländarna förlorade sitt starka grepp om whiskymarknaden till skottarna på 1930-talet då förbudstiden i USA upphävdes. Irländarna klarade inte av att möta efterfrågeökningen från USA. En stor orsak till detta var deras motvilja att använda kolonndestillering, vilken möjliggjorde att stora kvantiteter kunde tillverkas mycket snabbt.

Efter andra världskriget var det snudd på en total konkurs av den irländska whiskyindustrin. Idag går den irländska whiskyindustrin betydligt bättre. Även den skotska whiskyindustrin var i gungning på grund av världskrig, depression och förbudstiden.

Cirka 90% av försäljningen av skotsk whisky är blended även om single malt på senare tid säljer mer och mer. Från att på 1820-talet ha varit en produkt enbart för den brittiska marknaden har whiskyn i dag, mycket tack vare just blended whisky, spridits över i stort sett hela världen.

(Källa: whiskyguiden.se)