En dryck med anor

Öl har funnits i mer än 6000 år, så det är inte konstigt att kulturen kring denna dryck frodar runtom i världen. Här kan du läsa mer om denna anrika dryck och hur den kom att smaka som den gör idag.


Historia

Arkeologiska utgrävningar i Mellanöstern har visat att öltillverkning var känd för mer än 6000 år sedan. Och på Babyloniska stentavlor har man hittat uppgifter om både styrka, pris och utskänkningsregler för öl. Redan då bryggde man öl för långt mer än till husbehov. Till vårt land antas ölet ha kommit för cirka 2000 år sedan.

Det äldsta ölet en mjöd

Vikingarnas mjöd, som är ölets föregångare, bryggdes av honung och kryddades med pors, skvattram och andra örter. Dessa kryddor gav drycken en besk smak, men inte den klassiskt bittra som vi förknippar med ölsmak idag. Kryddorna ersattes senare av humle. Mjöd dracks ofta ur olika mer eller mindre rikt utsmyckade horn.

Lagom

Öl dracks ofta ur ett stort horn, som gick hand ur hand "laget om", som ett tecken på gemenskap. Ingen fick dricka för mycket och ingen för lite. Med tiden uppstod det typiskt svenska ordet att dricka "lagom".

Med tiden blev kornmalt den viktigaste råvaran och mjöden hade förvandlats till öl. På den tiden var öl den självklara festdrycken likaväl som dagdryck för törstiga arbetare. Festdrycken namngavs ofta efter högtiden som t ex barnsöl, brudöl, gravöl, julöl eller taklagsöl.

Kvinnorna bryggde ölet. Endast husmor fick vara i brygghuset då jäsningen skulle startas. Ibland lade hon sin vigselring i brygden för att hålla onda krafter borta och ge ett gott öl.

Världens äldsta bryggeri är tyska Weihenstephan i Freising, strax utanför München. År 1040 fick ortens benediktinerkloster rätten att brygga öl här.

Förr i tiden blev säden bärgad under ogynnsamma väderleksförhållanden och blev groddskadad, dvs säden utsattes för en spontan mältningsprocess.

Medeltiden

Under hela medeltiden samt 1500- och 1600-talen var ölet den dominerande drycken till vardag och fest. Under tidiga medeltid var öl ett vanligt betalningsmedel och användes ofta som gåva. Ölkonsumtionen på den här tiden var hög. Tilldelningen för nunnorna och munkarna i klostren kunde uppgått till 14 tunnor öl per år, vilket motsvara ca fem liter om dagen. Även vid speciella högtider och olika festmiddagar konsumerades stora mängder öl. Mellan 10 - 14 liter öl per person var inte ovanligt i mitten av 1460-talet. Den kraftigt saltade maten var en anledning till den gränslösa törsten. Tilläggas kan att alkoholhalten på dåtidens öl inte var så hög. Den motsvarade ungefär vårt folköl.

(Källa: Ölbruket)

Öl är en vacker dryck. Därför ska man gärna servera det i glas som framhäver ölet på rätt sätt. En vacker och ändamålsenlig form tilltalar både ögat och gommen. Doft och smak lyfts fram och skumbildningen underlättas. De flesta klassiska öltyper har genom tiderna kommit att förknippas med speciellt glas.


Se till att glasen är renaRent glas ett måste

Rester av diskmedel, fett och damm tar effektivt död på ölets skumtäcke. Man ska inte ha samma glas till mjölk och öl. På krogen bör ölglas diskas i särskilda diskmaskiner eller för hand. Hemma är handdiskning att föredra. Torka inte med handduk efter diskning eftersom det kan finnas fettrester på handduken. För att få reda på om ett glas är bra diskat eller inte fyller du glaset med rent kallt vatten. Häll sedan ut vattnet och kontrollera om den våta hinnan på glasets insida är hel. Om så är fallet är glaset väldiskat.

Olika ölsorterHellre lite för varmt än för kallt

Öl serveras ofta för kallt och förlorar då mycket av sin doft och smak. Servera ljust lageröl vid 6-10°C, halvmörkt vid 8-12°C och mörk porter vid 10-18°C.

Klart med kolsyrebubblor

Ölet ska leva genom de små kolsyrebubblor som stiger upp från glasets botten. Ölets färg varierar i många nyanser, från ljust gyllengult till nästan svart. Skummet ska vara vitt, krämigt, fast och finblåsigt. Om skummet är för tunt kan det bero på felaktigheter i ölet eller dåligt rengjorda glas.

Det tar sju minuter


Håll flaskan 10 cm ovanför glaset, som ska stå kvar på bordet. Häll i mitten av glaset så frigörs ölets cirka 800 smakämnen och ett rejält, fast skum bildas. Upprepa proceduren varje gång när skummet sjunkit till dess att det finns en vacker, fast skumkrona som sticker upp en bit över glaskanten. ”Två fingrar skum” är en bra regel att ha vad gäller skummets storlek. Det tar ungefär sju minuter att hälla upp en öl på rätt sätt.

Drick öl som är färskt

Öl har en begränsad hållbarhet på flaska såväl som på burk eller fat. Öl smakar bättre ju färskare det är. Solljus är ölets värsta fiende. Ett öl tappat på flaska eller burk har en hållbarhet på minst sex månader om det förvaras mörkt och svalt.

(Källa: pite.net)

 

BryggningsprocessenÖlbryggning kan ske på en rad olika vis, men grundprincipen är att en volym av malt urlakas med hjälp av vatten, där smaker och/eller sockerarter frigörs beroende på vilken temperatur vattnet har. Denna blandning av malt och vatten (ölmäsk) urlakas och filtreras sedan från proteiner och olika typer av partiklar, innan den kokas tillsammans med den smaksättande ingrediensen humle.

När sedan humlet tillsatts och kokats tillsammans med ölmäsken filtreras detta och avkyls, för att sedan tilsättas av jäst. Nästa steg är lagring (dvs då jästen bearbetar sockerarterna och alkohol bildas) , vilket vanligtvis sker under ett par veckor, och slutligen karbonering.

Liksom maltens och koktidens betydelse har under urlakningen och filtreringen för ölets karaktär, har även humlet i avseende på sort, mängd och koktid. Även jästen har en stor betydelse för ölets smak.

(Källa: wikipedia)